geluid

Het strottenhoofd
Het strottenhoofd is het orgaan in de hals van zoogdieren (en mensen) dat gebruikt wordt bij de ademhaling, bescherming van de luchtpijp en het maken van geluid. Het strottenhoofd bevindt zich beneden op het punt in de keel waar luchtweg en voedselweg gescheiden worden. In het strottenhoofd zitten de stemplooien of stembanden.
Mensen praten met zowel de stembanden als de mondholte en de tong. Halfapen kunnen met hun strottenhoofd en tong wel geluid maken, maar ze kunnen geen verschillende klanken maken. 
Volgens Italiaanse onderzoekers herkennen maki's elkaar mogelijk met neusklanken.
Geluiden en communicatie van ringstaartmaki's
Ringstaartmaki's kennen veel signalen. Met geluiden, geuren en lichaamstaal communiceren ze met andere groepsleden. Ze grommen als er gevaar is, en fluiten als ze ruzie hebben. Ze kunnen ook blaffen, snuiven, knorren en brullen. Meestal gebruiken ze daar ook gezichtsuitdrukkingen bij. Ringstaartmaki's communiceren ook met staarthouding. Mannetjes gebruiken hun staart als signaal om vijanden af te schrikken en als "reukstok" waarmee hij zijn eigen geur afgeeft.
 
Gillende geesten
De lemuren zijn vernoemd naar de Romeinse lemures, de geesten van de doden die 's nachts gillen slaken. De geluiden van de maki's deden de eerste onderzoekers van Madagaskar denken aan deze lemures.

In dit filmpje kun je horen wat voor geluid ringstaartmaki's maken als ze paniek hebben: http://www.youtube.com/watch?v=PDOQtJlbVgg

Maak jouw eigen website met JouwWeb